EU-kuulumisia

Viime viikko alkoi EU-kampanjani Riihimäen seudun avaustilaisuudella. Tilaisuus oli mukava ja lisäkseni puhumassa oli kansanedustaja Jacob Söderman. Mukana oli myös mukavaa kulttuuriohjelmaa. Myös Forssan seudun ja pääkaupunkiseudun tukiryhmät olivat koolla.

Eilen lauantaina meillä oli toisen EU-vaaliehdokas Fredrik Ahlqvistin kanssa tempaus Reskalla, jossa juteltiin EU-asioista kansalaisten kanssa. Tilaisuus oli oikein mukava ja aurinkoinen sää suosi ulkotilaisuutta. Tuntuu, että vähitellen EU-vaalit alkavat ihmisiä kiinnostaa enemmän ja enemmän. Hienoa! Tänään olin puolestani Parkanossa, missä oli myös mukava tilaisuus. Vauhtia alkaa pitämään vaalien kanssa.

EU:n huippukokous oli koolla loppuviikosta. Taloustilanteen käsittely jatkui siellä ja esillä oli elvytystoimien ohella mm. pankkien riskiluottojen ja ns. roskalainojen selvittäminen sekä pankkien taseiden läpivalaiseminen. Uusien kriisien ehkäisemiseksi tarvitaankin mm. rahamarkkinoiden sääntelyä.

Ympäristöasiat eivät olleet vahvassa roolissa, vaikka viisaan vihreän talouden ja kehityksen hankkeita, kuten ympäristö- ja energiateknologian hankkeita tulisi edistää vahvasti taantuman torjunnassa ja ilmastonmuutoksen hillinnän edistämiseksi. Tulee luoda tulevaisuuden aloja ja työpaikkoja.

EU-tasolla tuli päätös myös mahdollisuudesta laskea ravintolaruuan arvonlisäveroa. Tähän astihan EU-tasolla on tarjottu mahdollisuus laskea mm. kampaamoiden, pyöräkorjaamoiden ja siivoustyön alvia. Suomi otti silloin käyttöön ne alat, jotka eivät olleet kotitalousvähennyksen piirissä.

Suomi päättää kansallisesti lähdetäänkö ravintolaruuan alvia laskemaan. Esim. työpaikkaruokailun kautta tilanne näkyisi monilla ihmisillä ja voisi toimia työllistävästi –  työllistävämmin kuin esim. muu ruuan alvin lasku. Mutta tietysti kaikista pienituloisimpia tämäkään ei auttaisi, koska heillä harvemmin mahdollisuutta ruokailla ravintolassa.

Viime viikolla keskusteltiin kovasti kuinka ruuan hinta on noussut(nostettu) ennakkoon ennen ruuan alv:n laskua. Puhututtu myös aiheeseen liittyvien tietojen salailu sekä esillä olivat ministerin erikoiset kommentit aiheesta. Näitä alv-ratkaisuja tuleekin seurata tarkasti, että alennukset todella menisivät hintaan ja hyödyttäisivät kuluttajaa. Siksi ruuan yleisen alv:n laskun sijaan olisimme nähneet tärkeämmäksi ohjata sama raha suoraan pienituloisimpien etuuksien parantamiseen (n. 400 M/v). Ruuan hinnan laskuna sen on arvioitu olevan kansaneläkkeen saajalle vain 4 e/kk, joten suoraan pienituloisimmlle ohjattuna sama raha auttaisi huomattavasti paremmin. Nyt on vaara, että alv:n lasku hukkuu väliportaisiin eikä auta taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevia. Ei tämä kuitenkaan kaikista huonoimpia hallituksen veroratkaisuja ole mielestäni, mikäli se  todella ruuan hinnassa myös näkyy.Silti sama raha toisin käytettynä auttaisi paremmin. Itse olen kannattanut terveellisen ruuan alv:n laskua, jolloin toimella voitaisiin ohjata kansanterveydellisestä näkökulmasta parempaan ravintokulttuuriin.

Muuten tämän viikon osalta annoimme lausunnon  sosiaali-ja terveysvaliokunnassa EU-asioissa elinluovutusta koskevaan direktiiviin ja toimintaohjelmaan. Elinluovutusasiassa korostimme sitä, että maiden yhteiseen elinluovutusjonoihin osallistuminen olisi jäsenvaltioille vapaaehtoinen eikä pakollinen. Korostimme, että elinluovutuksia tulee ensisijaisesti lisätä kansallisesti, koska elinluovutusjärjestelmien mahdollisia puutteita ei voida korvata elinten kuljettamisella tai potilaiden siirtämisellä maasta toiseen.

Lääkepaketista annoimme myös lausunnon ja korostimme  mm. sitä, että komission ehdotus lääkeyritysten mahdollisuudesta antaa kuluttajille tietoa lääkemääräystä edellyttävistä lääkkeistä hämärtäisi entisestään tiedottamisen ja markkinoiden rajaa. Lääkkeiden myönteiset vaikutukset painottuisivat, sekä lääkkeiden asema suhteessa lääkkeettömiin hoitovaihtoehtoihin korostuisi. Suhtauduimme tähän siis kielteisesti. Lääkeväärennösten torjunnassa painotimme, että internetin kautta leviäviin väärennöksiin tulisi pyrkiä puuttumaan, kun ne tässä esityksessä oli rajattu ulos, vaikka siellä juuri väärennyksiä eniten liikkuu.

Esitys sisältää mm. turvaominaisuuksien lisäämistä lääkepakkauksiin. Haittavaikutusten raportointia esitetään lääkäreiden kautta tapahtuvasta potilaiden itse raportoinnin suuntaan yhteisen tietokannan kautta. Tämä saattaisi tuottaa teknisiä hankaluuksia ja lisätyötä aika lailla. Tähän suhtauduimme siis varauksellisesti. 

Lehdissä oli, että Senaatintorille tulee osana EU:n vaali-innostuskampanjointia ”pulinaboxi”, jossa voi välittää toiveita ja viestejä EU:ta kohtaan. Ihan hauska pieni yksityiskohta EU:n äänestysaktiivisuuteen liittyen, vaikka ei se paljon täällä Hämeessä riemastutakaan. Ja tietysti parhaiten äänestysprosentti nousee, jos ihmiset kokevat EU:ssa ajetut ja painotetut asiat tärkeiksi. Mutta niiden lisäksi on tärkeää, että EU:sta tulisi mahdollisimman tuttu kansalaisille ja jaettaisiin tietoa laajasti.

 

Jätä kommentti

css.php